Molecule organice pe baza de carbon, ce stau la baza vietii, ar putea fi prezente pe planeta Marte, potrivit oamenilor de stiinta, care demonteaza, astfel, ideea ca Planeta Rosie ar fi stearpa.
Cand cele doua sonde Viking au prelevat si studiat mostre din solul martian, in 1976, oamenii de stiinta nu au gasit nicio dovada a existentei unor molecule organice pe baza de carbon. Insa, dupa ce sonda Phoenix Mars Lander a descoperit percloratul ce continea clor in zona arctica a planetei, in 2008, cercetatorii s-au hotarat sa redeschida acest subiect, relateaza BBC News.
Astfel, acestia s-au dus in desertul Atacama din Chile, unde se crede ca sunt conditii similare celor de pe Marte, iar, dupa ce au amestecat percloratul cu solul de acolo si au incalzit amestecul, au descoperit ca gazele produse erau dioxid de carbon si urme de clormetan si diclormetan, adica exact aceleasi gaze produse de reactiile chimice de la aterizarea sondelor Viking, care au incalzit, la randul lor, solul martian.
De asemenea, cercetatorii au descoperit ca aceste reactii distrug toate componentele organice din sol.
"Rezultatele noastre sugereaza ca nu numai componente organice, dar si percloratul, ar fi putut fi prezent in solul unde au aterizat cele doua sonde Viking", a declarat Rafael Navarro-Gonzalez, de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic.
Totusi, oamenii de stiinta avertizeaza ca acest lucru nu inseamna neaparat ca Planeta Rosie ar fi avut vreodata viata.
"Nu raspunde la intrebarea daca exista sau nu viata pe Marte, insa ar putea schimba in mod radical modul in care analizam aceste lucruri", a spus Chris McKay, de la NASA.
El a explicat ca astfel de elemente organice pot avea surse biologice sau non-biologice. De exemplu, multi din meteoritii cazuti pe Pamant au material organic.
Perclora