Cu ce preţ se va tranzacţiona Fondul Proprietatea pe Bursă este cel mai fierbinte subiect al momentului pentru că de valoarea acţiunilor atârnă despăgubirile a zeci de mii de foşti proprietari. Un avocat emite pentru prima oară ipoteza că foştii proprietari vor putea acţiona statul în instanţă dacă valoarea acţiunilor pe Bursă va fi sub valoarea nominală de un leu.
Această ipoteză subminează însuşi scopul pentru care a fost creat Fondul Proprietatea în condiţiile în care obligaţia statului român este în primul rând despă gubi rea foştilor proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist.
Încă de la înfiinţare Fondul Proprietatea a încălcat Constituţia şi Convenţia pentru Drepturile Omului. Nu este legal să dai unor foşti proprietari acţiuni, care azi pot fi un leu şi mâine-o sută, în contul unor imobile naţionalizate. Preţul unei acţiuni este ca o loterie, iar acţionarii Fondului au primit de fapt bilete de loterie. Dacă preţul de tranzacţionare pe Bursă va fi de sub un leu, foştii proprietari pot merge în instanţă pentru a obţine diferenţa de despăgubiri. Teoretic, şi cei care şi-au vândut acţiunile pe preţuri de nimic înainte ca Fondul să se listeze îşi pot recupera, după listare, restul de despăgubiri în instanţă", a spus avocatul Gheorghe Piperea, profesor în drept comercial.
Prin înfiinţarea Fondului în 2005, statul român a vrut să demareze un amplu proces de despăgubire a persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist. Proiect ambiţios pentru Guvernul Tăriceanu şi unic în regiune, Fondul Proprietatea s-a născut fără ca fondatorii să aibă vreo idee clară despre valoarea şi numărul imobilelor/terenurilor naţionalizate şi pe care statul s-a angajat să le despăgubească.
În cei cinci ani de funcţionare, Fondul Proprietatea s-a transformat dintr-un vehicul de despăgubiri într-un vehicul de in