Lipsa reformei, a dotărilor, a pregătirii unor dascăli şi criza manualelor fac inutil sistemul de învăţământ. A rămas doar o săptămână până la deschiderea noului an şcolar, iar aproape un sfert dintre şcolile din ţară nu au autorizaţie de funcţionare. Aceasta nu este însă nicio noutate. Sursa: EVZ
A rămas doar o săptămână până la deschiderea noului an şcolar, iar aproape un sfert dintre şcolile din ţară nu au autorizaţie de funcţionare. Aceasta nu este însă nicio noutate.
Nici faptul că profesorii au salarii mai mici cu 25% şi, prin urmare, şi pofta de muncă sau de a-şi îmbunătăţi pregătirea le-au fost diminuate pe măsură nu mai provoacă nicio încruntare de frunte nimănui.
În plus, mult-aşteptata Lege a educaţiei, care ar fi trebuit să stea la baza reformării sistemului şi să-l facă să funcţioneze, rămâne "în aer", atâta vreme cât nu a trecut de Camera Deputaţilor, care are ultimul cuvânt pentru adoptarea ei.
La ore din prima zi
La toate acestea se adaugă lipsa manualelor, care sunt şi aşa depăşite, şi a unui curriculum şcolar coerent. Ca să nu mai vorbim de faptul că descentralizarea - prevăzută şi în Legea educaţiei şi aplicată doar "pe hârtie" în unele judeţe - rămâne în aşteptare.
Mai mult, pe fondul crizei economice, lipsurile familiilor nevo iaşe s-au accentuat, iar tot mai mulţi copii de 14-15 ani au hotărât să renunţe definitiv la liceu în favoarea unui loc de muncă plătit la negru sau a lucrului cu ziua.
Ministerul Educaţiei are, totuşi, o "veste bună" pentru elevii care vor mai trece pragul şcolii pe 13 septembrie: vor începe orele imediat pentru "a recredibiliza" sistemul, după cum a precizat ministrul Daniel Funeriu. "Nu asta era principala problemă a învăţământului. Oricum, orarul se făcea înaintea primei zile de şcoală, excepţie făcând doar situaţiile în care directorii nu av