Ungaria nu poate folosi stimulente fiscale pentru a impulsiona creşterea economiei după cea mai severă recesiune din ultimii 18 ani pentru că trebuie să-şi controleze deficitul bugetar, a declarat ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolscy, citat de Bloomberg.
"Nu există nicio posibilitate pentru a folosi stimulente fiscale. Guvernul nu poate nici măcar încerca" să injecteze bani în economie pentru că ar "da peste cap deficitul bugetar", a declarat ministrul.
Ungaria va trebui să se bazeze pe fonduri UE şi modificări de reglementări pentru a-şi impulsiona economia, care s-a contractat cu 6,3% anul trecut. Matolcsy a declarat că banca centrală mai poate stimula economia şi prin intermediul unor instrumente monetare.
Ungaria "nu-şi poate permite" amânarea eforturilor de reducere a deficitului bugetar, conform comisarului european pe probleme economice şi monetare Olli Rehn. Discuţiile cu FMI şi UE au eşuat în iulie după ce guvernul ungar a refuzat să angajeze ţinta administraţiei anterioare de reducere a deficitului la sub 3% din PIB în 2011.
Ţara îşi menţine ţinta de 3,8% din PIB pe acest an, a declarat Matolcsy, fără a avansa un obiectiv privitor la deficitul bugetar pe anul viitor. Unii investitori spun că nu se aşteaptă ca guvernul să-şi dezvăluie planul economic până după alegerile locale de luna viitoare.
Ungaria îşi poate finanţa deficitul bugetar de pe piaţă până în 2013 şi nu va încerca să obţină un nou împrumut din partea FMI după ce actualul acord expiră în octombrie, a declarat Matolcsy, adăugând că FMI-ul va rămâne un "partener strategic".
"Din păcate, conducerea băncii centrale nu ne împărtăşeşte poziţia privitoare la necesitatea stimulentelor monetare", a declarat ministrul.
Din punctul de vedere al preşedintelui băncii centrale Andras Simor, Ungaria ar trebui să transforme adoptarea e