Comisarul european pentru buget a pus in discutie luni rabatul acordat Marii Britanii la contributia financiara la Uniunea Europeana, in conditiile in care se anunta o dezbatere dificila legata de viitorul buget al celor 27 de state membre, relateaza AFP.
"Rabatul pentru Marea Britanie si-a pierdut semnificatia initiala", a declarat polonezul Janusz Lewandowski, pentru cotidianul german Handelsblatt.
Acest rabat, denumit si "cecul britanic", a fost impus in 1984 la cererea premierul britanic Margaret Thatcher, autoarea unei replici ramase celebre: "I want my money back".
In prezent, acest rabat se ridica la trei miliarde de euro anual, fata de cifra initiala de sase miliarde de euro.
Doamna de Fier si-a justificat cerintele prin faptul ca o mare parte a bugetului european (la acel moment, circa trei sferturi) era consacrata Politicii agricole comune, iar Marea Britanie folosea mai putin aceste fonduri, spre deosebire de alte state, precum Franta.
Thatcher argumentase si ca tara sa este mai putin bogata decat Germania sau Franta.
Dar, de la acel moment, datele s-au mai schimbat, in conditiile in care cota cheltuielilor agricole a scazut sub 40% pentru bugetul in curs, care se incheie la sfarsitul lui 2013.
Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Buget, Patrizio Fiorilli, a incercat sa mai indulceasca tonul in fata presei, subliind ca nu este vorba despre rabatul britanic ci doar despre necesitatea reexaminarii situatiei.
Trebuie stiut ca "PIB-ul britanic a crescut de o maniera semnificativa din 1984 in timp ce cota pentru agricultura s-a diminuat constant in ultimii 20 de ani".
El a reamintit de asemenea ca Bruxellesul a primit mandat sa reexamineze toate aspectele bugetului UE in vederea pregatirii viitorului exercitiu financiar care incepe in 2014, "inclusiv agr