Nerezidenţii care obţin venituri sub forma dividendelor de la o persoană juridică română au obligaţia de a plăti impozit, în conformitate cu prevederile art. 113 coroborate cu ale art. 115 alin. (1) lit. a) cap. I titlul V din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Din punctul de vedere al legislaţiei legate de taxarea nerezidenţilor, sunt consideraţi contribuabili acele persoane, juridice sau fizice, nerezidente, care obţin venituri din România, indiferent dacă aceste venituri sunt plătite în România sau în altă ţară. Impozitul este denumit uzual withholding (WHT) şi se datorează pentru următoarele categorii de venituri:
- Dividende;
- Dobânzi;
- Redevenţe;
- Comisioane;
- Venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanţă din orice domeniu;
- Venituri reprezentând remuneraţii primite de nerezidenţi pentru funcţia de administrator sau altele similare (membru în consiliul de administraţie etc)
- Venituri din servicii prestate în România, exclusiv transportul internaţional şi serviciile accesorii transportului.
Care sunt cotele de impozit?
Conform consultantului fiscal Gabriel Sârbu, cotele de impozit, potrivit prevederilor legislaţiei interne, sunt următoarele:
- 0% pentru o serie de venituri scutite (de exemplu, dividende primite de la o persoană juridică română dacă beneficiarul este o persoană juridică nerezidentă, situată în unul din statele membre UE sau al Asociaţiei Economice a Liberului Schimb, plătitoare de impozit pe profit în ţara în care rezidă, cu o participaţie de minimum 10% la plătitorul de venit rezident, deţinută pe o perioadă neîntreruptă de minimum 2 ani, perioadă care se încheie la momentul plăţii venitului)
- 10% pentru: dobânzi, redevenţe, dacă beneficiarul efectiv este o persoană juridică rezidentă înt