Decalajele economice intre diferite regiuni au determinat milioane de oameni sa plece in lumea larga pentru a putea supravietui. Nu are rost sa mai comentam motivele, cert este ca milioane de romani au ingrosat randurile emigrantilor, spre disperarea autoritatilor din tarile alese ca destinatie.
Numai ca astazi, cand economiile se zbat sa supravietuiasca, pe fondul unor nemultumiri crescande, tot mai multi politicieni au prins curaj si nu se sfiesc sa promoveze propuneri si idei care, desi au la baza xenofobia sau rasismul, sunt tot mai sustinute de populatia autohtona.
Dupa ce Italia si Franta si-au facut cunoscuta pozitia fata de anumiti emigranti, starnind proteste in aproape toata Europa, iata ca Partidul Popular din Catalunia se alatura acestora, sub deviza "Multi o gandim, dar putini o spunem".
Cu alte cuvinte, PP vrea sa afle in ce masura electoratul este de acord ca una din principalele axe al campaniei electorale din 2011 sa fie tema emigratiei, dar si cu politica partidului pe acest domeniu.
Avand la dispozitie doar "da" si "nu", catalanii sunt chemati sa raspunda unui test de 10 intrebari-propunere, in care la loc de cinste se afla limitarea fluxului de imigranti, expulzarea celor care comit infractiuni repetate dar si problema ajutoarelor sociale.
Daca revedem ce sustine Franta, parca intelegem cam unde se doreste sa se ajunga cu acest sondaj, mai ales ca Spania trece prin momente dificile, inregistrand un somaj care se situeaza de mai bine de un an la 20%.
Pentru cei care au emigrat cu ani in urma in aceasta tara, pozitia Partidului Popular fata de fenomenul imigratiei pe teritoriul peninsular este cunoscuta inca din 2005, cand s-a opus regularizarii masive facuta de guvernul Zapatero, asa ca nu trebuie sa mire pe nimeni ca inaintea alegerilor, revine in actualitate cu aceleasi teze.