În mijlocul unor dezbateri mediatice puternice în jurul chestiunii rome care a atras atenţia Europei, publicaţia franceză "Le Monde" prezintă povestea a aproximativ 20 de ţigani din comuna vâlceană Frânceşti, care lucrează la un atelier de tâmplărie înfiinţat cu fonduri europene. "Am vrut să demonstrăm că şi noi suntem în stare să facem o treabă bună" - susţin cei 23 de romi "care vor să sfideze prejudecăţile", scrie "Le Monde".
"De regulă, când ne vede lumea în atelier, crede că suntem acolo ca să furăm", povesteşte Robert Apostolache, un ţigan în vârstă de 37 de ani, care lucrează la atelierul de tâmplărie din Frânceşti, comuna cu aproximativ 5.800 de locuitori, dintre care 40% sunt de etnie romă.
Citiţi şi:
40 de romi protestează în faţa Ambasadei Franţei la Bucureşti
38% din români se tem de întoarcerea romilor din UE
Romii au aruncat şampania şi parfumul
În timp ce România, ca ţară, a fost criticată recent pentru slaba absorbţie a fondurilor europene şi pentru lipsa sprijinului financiar acordat comunităţii rome, Primăria din Frânceşti a demarat un proiect prin care 23 de ţigani, 19 bărbaţi şi patru femei, şi-au găsit locuri de muncă la un atelier de tâmplărie. "Pun suflet în lucrările lor", spune directoarea atelierului, Meda Bădiţa-Zărnescu, care adaugă cu părere de rău: "E păcat că ne confruntăm cu atâtea obstacole pentru a obţine finanţarea promisă".
Demarat în decembrie 2009, proiectul primăriei din Frânceşti este unul din cele 26 de astfel de iniţiative adresate acestei minorităţi. Acţiunea este finanţată în mare parte de Uniunea Europeană, statul român fiind obligat să asigure 15% din suma totală de 360.000 de euro la care este estimat proiectul. "Însă guvernul român întârzie să vireze banii", notează "Le Monde", motiv pentru care cei 23 de ţigani angajaţi îşi primesc salariile de 260 de euro cu până l