Problemele grave descoperite la centrala de sterilizare a instrumentelor sanitare bagă spaima în medici și pacienți. Intervențiile chirurgicale efectuate la Spitalul Clinic Județean riscă să fie amânate. Motivul: stația de sterilizare, veche de câțiva ani, nu mai face față volumului de muncă.
Unul dintre cele mai importante sectoare ale Spitalului Județean, departamentul pentru sterilizarea instumentarului, se confruntă cu grave probleme „de sănănate", din cauză că aparatul care sterilizează instrumentele medicale nu funcționează în paramentri normali. Mai mult decât atât, personalul sanitar este pus și el în pericol pentru că centrala de sterilizare nu este prevăzută cu o carcasă de protecție, astfel că aburii sunt inhalați de asistentele care coordonează activitatea. „Achiziționarea unei noi stații de sterilizare este un prim pas pentru primirea autorizației de funcționare. Centrala pe care o utilizăm în prezent lucrează aproape non-stop și este suprasolicitată. Fiind presiunea foarte mare intervine riscul unei defecțiuni", explică Ramona Suciu, coordonatorul secție de sterilizare.
Fără leacuri, dar cu multă hârtie igiencă în magazia Spitalului Județean Oradea
Tomograful stă pe "butuci" dar Spitalul Clinic Județean Oradea cumpără tărgi
Mediu riscant și pentru asistenți
De asemenea, circuitele din sala de sterilizare au un aspect învechit și necesită recondiționare, iar pesonalul care preia instrumentele medicale este insuficient pentru volumul de muncă. „O unitate sanitară, precum Spitalul Județean, nu poate funcționa fără centrala de sterilizare. Din păcate, noi avem o problemă, pentru că stația noastră de sterilizare a fost recondiționată de mai multe ori, robineții sunt schimbați lunar și nici nu are o carcasă de protecție", a precizat Mariana Carțiș, asistenta medicală de la centrul de sterilizare. La Spitalul Județea