Recenta creşterea economică nu este de ajuns pentru finanţarea statele europene. Guvernele speră să obţină 80 de miliarde de euro prin emisiuni de titluri de stat în septembrie, sumă dublă faţă de cea atrasă în august.
Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a revizuit în creştere prognoza privind creşterea economică a Uniunii Europene din acest an de la 1% la 1,6%, semnalând relansarea industrială şi înlăturând posibilitatea de a cădea într-o nouă etapă a crizei.
Veştile bune sunt însă contrazise de intenţia multor state europene de a se împrumuta tot mai mult. Suma pe care ţările din UE vor să o obţină prin vânzarea de obligaţiuni guvernamentale în septembrie se ridică la 80 de miliarde de euro, în timp ce în august suma obţinută în acest fel a fost de 43 de miliarde de euro.
Jean-Claude Trichet, preşedintele BCE, a declarat pentru publicaţia franceză „Le Figaro", că nu există riscul unei recesiuni în formă de „W", care presupune că avansul economic va fi urmat de o nouă contracţie. Acesta şi-a argumentat opinia prin încrederea că creşterea înregistrată în zona euro în cel de-al doilea trimestru al acestui an este una sustenabilă.
Însă realitatea din pieţe susţine contrariul. Wolfgang Münchau, analist financiar specializat pe zona euro de la „FinancialTimes", susţine
că este probabil ca mai multe state din zona euro, aşa-numitele state „periferice", să nu-şi poată rambursa datoriile, bazându-se pe tendinţa acestora de a cauta finanţări prin emisiunile de titluri guvernamentale.
Mai mult, acesta arată că uşurinţa cu care statele europene se împrumută în acest fel nu reprezintă neapărat un success, iar asta pe fondul diferenţei dintre randamentele oferite de Germania şi cele oferite de statele cu dificultăţi. Astfel, statul german, considerat motorul de creştere economică al Europei, a obţinut, luna trecută, randame