Unii elevi sunt obligaţi să poarte fuste, sacouri şi veste cu monograma şcolii. „Nu e uniformă, e ţinută“, argumentează unii profesori. „E o emblemă a şcolii şi disciplinează elevii“, spun alţii. „Costă prea mult“, reacţionează părinţii.
Alegerea uniformelor dă bătaie de cap părinţilor, la începutul fiecărui an şcolar. Prea puţini mai sunt aceia care pot cumpăra pe loc o uniformă completă pentru copil, pentru că şcoala nu o mai cere pe cea clasică.
„Comitetul de părinţi alege cu profesorii, se propune un desen, se face un preţ. Dar nu este obligatoriu ca şcoala să facă uniformă, copilul poate veni la clasele primare şi cu cea clasică. Dar nu prea veţi mai vedea aşa ceva în Bucureşti", dă asigurări Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Model impus
La Şcoala Generală „Voievodul Mihai" din Capitală uniforma nu e obligatorie. „Nu emit pretenţii, sunt adeptul să nu bag părinţii la cheltuială, că apoi ies vorbe că fac afaceri", explică Iulian Negoiţă, directorul şcolii. Ştie acest lucru din proprie experienţă.
„Mi s-a întâmplat la liceul unde îl aveam pe fiul meu. I s-a impus să poarte uniformă. Mi‑au cerut 50 de lei pentru o vestă, nu mi s-a părut convenabil, dar m-am supus majorităţii. Oricum, după 2-3 luni, copiii au început să vină fără vesta respectivă", a spus Iulian Negoiţă.
La alte şcoli, însă, uniforma a devenit la fel de importantă ca tradiţia şi renumele. Directorea Şcolii Generale 135 din Capitală, Ştefania Călinescu, atrage atenţia că nu se mai poate vorbi despre „uniformă", ci despre „ţinută", care ajunge la 75 de lei. Firma producătoare a fost aleasă de şcoală încă din 2004.
„Eu am venit cu ideea, era o diferenţă stridentă între copiii săraci, care veneau îmbrăcaţi modest, şi cei cu o situaţie materială mult mai bună", povesteşte Ştefania Călinescu. Directorul adj