Una dintre surprizele remanierii de săptămâna trecută a fost înlocuirea lui Adriean Videanu din fruntea Ministerului Economiei, instituţie în subordinea căreia se află cele mai puternice companii de stat din România, cu Ion Ariton, om despre care cea mai notabilă informaţie este că a fost cercetat pentru un prejudiciu de 7 mld. lei vechi la Petrom Sibiu.
Videanu a preluat la sfârşitul anului 2008 Ministerul Economiei, portofoliu care de-a lungul anilor a dat naştere la unele dintre cele mai mari scandaluri, fie că a fost vorba despre privatizări controversate sau despre vânzări directe de energie ieftină către firme practic necunoscute. Deşi lista proiectelor începute în mandatul lui Videanu este destul de generoasă, rezultatele concrete sunt puţine.
Giganţii energetici încă nu există
Proiectul-cheie al fostului ministru al economiei a fost chiar restructurarea sistemului naţional de producere a energiei electrice, mina de aur din mâinile statului, prin înfiinţarea a două companii energetice. Planul, care a iscat destule nemulţumiri în piaţă, unele venind chiar din partea investitorilor privaţi, încă nu este funcţional, deşi Hidroenergetica şi Electra, cei doi giganţi de stat, trebuia să fie iniţial operaţionali de anul trecut. Potrivit celor mai recente declaraţii oficiale, cele două companii energetice naţionale ar trebui să fie finalizate la începutul lui 2011.
"Sunt convins că am făcut şi erori. Regretul meu cel mai mare este că nu am făcut la timp cele două companii energetice. Înfiinţarea celor două companii este obligatoriu să fie urgentată, altfel sunt riscuri pentru sistemul energetic care trebuie să se restructureze şi să asigure investiţiile necesare", a spus Videanu în ultima sa conferinţă de presă.
Întrebat de jurnalişti care a fost cea mai importantă realizare a mandatului său, Videanu a răspuns imediat: "Ce