Tinerii de liceu vor primi din noul an şcolar aceleaşi cărţi greoaie, cu greşeli şi informaţii nerelevante pe post de manuale. Ultimele cărţi au fost refăcute în 2003. Manualele de liceu nu se vor schimba nici anul acesta, iar tinerii vor fi nevoiţi să înveţe după cărţile tipărite în urmă cu zece ani.
Elevii care vor intra în clasa a IX-a abia anul viitor ar putea beneficia de cărţi de şcoală reeditate şi retipărite, potrivit declaraţiilor recente ale ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.
„Adevărul" a radiografiat în mai multe articole din „Şcoala şi Educaţie" situaţia manualelor de liceu, iar în urma analizei a găsit nereguli grave în conţinutul lecţiilor. Chiar dacă în fiecare an, multe manuale sunt retipărite, greşelile rămân pentru că editurile nu au voie să le schimbe. Ultimele manuale de liceu au fost refăcute în perioada 2003-2004, când a fost schimbată şi programa şcolară.
Elevii sunt nemulţumiţi şi spun că, de multe ori, nu folosesc cărţile pentru şcoală din cauză că predarea nu se face după manuale. De exemplu, unii dintre elevii de clasa a XI-a nu folosesc manualul de fizică pentru că îi determină să gândească mecanic. Tinerii susţin că informaţiile de bază sunt prea puţine şi sunt nevoiţi să apeleze la surse alternative, iar problemele sunt prea simple şi pot fi rezolvate cu nişte formule.
Manuale recomandate de profesor
Liceenii învaţă după un set de manuale pe care ministerul le-a achiziţionat de pe piaţa liberă şi care sunt gratuite până la clasa a X-a. Mai există un alt set de manuale, cumpărat de elevi la recomandarea dascălului, dar din cauza costurilor, în cele mai multe cazuri, profesorul nu recomandă cel mai bun manual. O mare problemă la liceu este legată de curriculă, pentru că sunt noţiuni care se regăsesc în manualele de clasa a XII-a, dar ele ar fi foarte necesare la clasa a X-a sau a XI-a