Petre Zimnicaru, cel mai bătrân bărbier din România are aproape 95 de ani şi încă lucrează la „prăvălia” sa de lângă Teatrul de Vară din Giurgiu. Are program zilnic, inclusiv duminica, de la 8.00 la 14.00.
Petre Zimnicaru n-a permis bătrâneţii să-l scoată din câmpul muncii. Se consideră norocos pentru că nu are nicio problemă gravă de sănătate, astfel merge în fiecare zi la frizeria sa şi îşi aşteaptă liniştit clienţii. Precizează că nu a fumat vreodată şi nici n-a băut tărie, aşa că nu e de mirare că mâna nu-i tremură deloc. Practică această meserie de la vârsta de 10 ani. După ce a terminat patru clase la o şcoală generală din Giurgiu, tatăl său, tot frizer, l-a luat cu el la serviciu şi l-a instruit timp de cinci ani.
Ucenic la frizerul regelui Carol al II-lea
„ După anii de ucenicie la Giurgiu, m-am dus să dau examen la Bucureşti. L-am luat cu 10 şi atunci m-a remarcat frizerul regelui Carol. M-a luat lângă el. Nu, n-am avut ocazia să-l bărbieresc pe rege, dar timp de opt ani, cât am lucrat în Bucureşti, au trecut prin mâna mea toţi oamenii mari ai vremii”, spune Zimnicaru.
S-a întors în Giurgiu când avea 23 de ani şi şi-a deschis propria sa frizerie.
În 1979 tundea şi bărbierea într-un local aflat în centrul Giurgiului.
Spune că nu are nicio importanţă câţi oameni a tuns, sau cum îi cheamă, ci el consideră că tot ce contează este că nimeni n-a fost vreodată nemulţumit de serviciile sale. „Da, au venit la frizeria mea toţi prefecţii, subprefecţii şi primarii din Giurgiu, de-a lungul vremii. Era altfel atunci: frizerii erau bine instruiţi, nu ca acum, iar oamenii veneau des la frizerie”, mai spune Petre Zimnicaru, care a obţinut la vârsta de 20 de ani carnetul de meşter în „arta bărbieritului”.
Un tuns, 5 lei
La frizerul de 95 de ani din Giurgiu mai vin, în general, oameni în vârstă, cei