Scriitorul Alaxandru Vakulovski a dat o triplă lovitură în vara asta: a învins birocrația și a obținut cetățenia română, i-a apărut cartea ”157 de trepte spre iad (Salvați-mă la Roșia Montană)” și, la sfârșitul săptămânii trecute s-a căsătorit cu poeta Moni Stănilă. Suficiente motive pentru un interviu.
Note: Antonești – localitatea natală a lui Sandu; Tomești – localitatea natală a Monei Stănilă; Mănăștur – cartier clujean; ”Mănăștur (mon amour)” – roman ale cărui prime episoade au fost publicate de Sandu, în serial, pe clujeanul.ro; Dan Chișu – bucătar român, specializat în rețete cu cianuri; după cum o să vă dați seama, interviul a fost realizat pe mess.
Mihai Gotiu: Sandu, ai primit cetatenia romana, ti-a aparut o carte noua, te-ai casatorit! In primul rand, felicitari si casa de piatra! Apoi, fa o ierarhie: ce ai sarbătorit mai mult, cetatenia, cartea sau casătoria (raspunde ca ai cum Moni n-o sa citeasca interviul ) ?
Sandu Vakulovski: Casatorie. Carte. Cetatenie. Desi nu puteam face cununia in Banat fara cetatenie. Apropo, stii cine mi-e nas?
Mihai Gotiu: Nu
Sandu Vakulovski: Si multumesc de urari
Sandu Vakulovski: Mugur Grosu. Cadoul lui si al nanasicai e cetatenia romana
Mihai Gotiu: Asta da cadou. Aceeasi intrebare, altfel: ce e mai usor: sa scrii o carte, sa te casătoresti ori să obtii cetatenia romană?
Sandu Vakulovski: Ce e mai usor nu stiu. Dar cel mai greu e sa obtii cetatenia romana. Si probabil cel mai usor e sa scrii o carte, ca am opt, parca. In schimb ma casatoresc o data pentru toata viata. Cetatenii am doua
Mihai Gotiu: Ai trei, cu cetatenia romana ai obtinut si cetatenia europeana. Apropo, scriitorii din Munchen si Londra se tem ca o sa dati navala peste ei si o sa le luati painea de la gura. Ai de gand sa faci asta?
Sandu Vakulovski: Nu. Vreau sa le iau painea de la gura turcilor. Acolo