Miniştrii de Finanţe din UE agită steagul sancţiunilor pentru ţările cu deficite bugetare mari, între care e vizată şi ţara noastră.
Chiar dacă reuniunea miniştrilor de finanţe ai Uniunii Europene urma să se axeze pe introducerea unui mecanism permanent de rezolvare a crizelor financiare din zona euro, prioritatea a devenit posibila introducere a unui mecanism de sancţionare automată a ţărilor cu deficite bugetare mari, inclusiv a celor din afara zonei euro. România, împreună cu încă nouă ţări, a trimis o scrisoare, în care toate au solicitat excluderea costului reformei pensiilor din calculul deficitelor şi al datoriilor, informează Reuters. Surse din zona euro au declarat că propunerea nu a fost susţinută de unele state mari din UE, astfel încât este probabil ca aceste costuri să fie luate în considerare indirect, atunci când Comisia Europeană analizează nivelul deficitelor şi datoriilor, mai precizează Reuters.
Înainte de începerea reuniunii, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, a afirmat că "sancţiunile ar trebui să fie o consecinţă normală, cvasiautomată, dacă sunt încălcate regulile".
Convorbirile de luni fac parte dintr-o strategie europeană de reforme legate de Planul de Stabilitate şi Creştere, care vizează prevenirea unor noi crize a datoriilor, de tipul celei din Grecia, având în vedere că legislaţia actuală s-a dovedit a fi ineficientă pentru impunerea unor limite a datoriilor şi deficitelor. Până acum, în cadrul acestor negocieri, nu s-au făcut mari progrese. Rezultatele ar trebui să devină vizibile până la sfârşitul lunii octombrie, când a fost fixat termenul-limită pentru încheierea lor, iar o eventuală reformă în acest sens ar trebui aprobată într-un viitor summit al UE.
Cu toate acestea, surse din zona euro, citate de Reuters, au dezvăluit că propunerea introducerii s