Dudi Moise spune că multe produse de import sunt vândute sub marca unor soiuri locale. Fiindcă mai puţin de 20 la sută din legumele consumate de orădeni iarna sunt autohtone, Laurenţiu Eustaţiu a întocmit Programul Sera.
Mai mult de jumătate din legumele care se vindeau în această dimineaţă în pieţele orădene provin din import. O dovedesc atât controalele efectuate de către cei de la Direcţia Agricolă şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, cât şi producătorii autohtoni care sunt revoltaţi de concurenţa neloială pe care le-o fac cei care comercializează legume importate, sub brand-uri locale.
„Pe timpul verii aproximativ jumătate din ce se vinde în pieţe reprezintă producţie internă. Din octombrie până în mai însă, legumele autohtone reprezintă mai puţin de douăzeci la sută din produsele comercializate”, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ Oradea, Nicolae Hodişan, director DADR Bihor. Cu ocazia celor mai recente controale, patru primării din Bihor au fost amendate cu câte 5.000 de lei, fiindcă au emis certificate de producători unor persoane care nu deţineau o palmă de teren cultivat. Criza legumicultorilor este confirmată şi de către cei care vând în pieţele orădene. „Dintre toţi cei care lucrăm aici, cel mult cinci suntem producători adevăraţi”, a spus astăzi Moise Dudi, producător de tomate, din Piaţa Cetate.
Viitorul e în sere
Orădeanul Laurenţiu Eustaţiu, cu experienţă în scrierea de proiecte cu finanţare europeană în domeniul agriculturii, spune că ştie cum să ne transforme din importatori în mari exportatori de legume de seră. Acesta a întocmit Programul Sera, pe care l-a prezentat la Bucureşti, tuturor instituţiilor în măsură să-l implementeze.
El propune ca guvernul să investească 200 de milioane de euro pe an, sub formă de credit, în asociaţiile de legumicultori care vor să producă în sere. Programul