Nivelul de apă acidă din mine creşte alarmant de repede în subteranul oraşului Johannesburg, iar în situaţia în care nu vor fi implementate măsuri pentru stoparea fenomenului, s-ar putea ajunge la cutremure, căderi de tensiune şi chiar cancer în rândul populaţiei, au avertizat experţii.
În prezent, nivelul apei se află la aproximativ 600 de metri sub suprafaţa oraşului, dar este în creştere cu circa 0,4 – 0,9 metri pe zi, ceea ce înseamnă că în aproximativ un an şi jumătate, ar putea să inunde străzile oraşului din Africa de sud.
Cum pentre construirea unei staţii de pompare a apei toxice din subteran ar fi necesare circa 13 luni, autorităţile mai au la dispoziţie doar patru luni pentru a face rost de cele peste 20 de milioane de euro necesare investiţiei, relatează Daily Telegraph.
În prezent însă, se poartă discuţii cu privire la cine şi cât ar trebui să plătească, cu fimele multinaţionale miniere, care au profitat din plin de bogăţia resurselor naturale.
Apa acidă se creează atunci când puţurile minelor abandonate se umplu cu apă din subteran cre intră în contact cu metale grele şi cu sulfuri minerale. În lipsa unui drenaj eficient, această apă toxică se revarsă în canalele navigabile, poluând culturile şi otrăvind locuitorii. Conform specialiştilor, această apă are aceeaşi aciditate cu sucul de lămâie sau cu oţetul şi reprezintă o ameninţare uriaşă la adresa oraşului şi locuitorilor.
Centrele de afaceri sunt cele mai expuse, ele fiind construite deasupra bazinului central. De altfel câţiva locuitori mai săraci ai oraşului trăiesc într-o zonă plină cu metale cancerigene care, în contact cu apa toxică, va polua întregul sistem de apă.