Fenomenele meteo extreme tot mai frecvente şi mai violente, care se vor înregistra în următorii ani, nu trebuie puse numai pe seama încălzirii globale atrage atenţia la RFI şefa grupului de cercetări climatice de la ANM, Roxana Bojariu (audio). O dezvoltare haotică te expune mai mult la fenomenele extreme, explică Roxana Bojariu.
Fenomenele meteo extreme tot mai frecvente şi mai violente, care se vor înregistra în următorii ani, nu trebuie puse numai pe seama încălzirii globale atrage atenţia la RFI şefa grupului de cercetări climatice de la ANM, Roxana Bojariu (audio).
O dezvoltare haotică te expune mai mult la fenomenele extreme, explică Roxana Bojariu.
"Există şi o expunere crescută a societăţii umane la aceste fenomene dată de dezvoltare. O dezvoltare haotică te expune mai mult la fenomenele extreme.
Dacă despădureşti pantele pe care de obicei se formează acele scurgeri foarte importante în inundaţiile rapide, dacă faci desecări în zone umede, pe care natura le-a pus acolo exact ca un tampon, toate acestea contribuie şi ele.
Nu trebuie să “stăm liniştiţi” că “asta e, natura asta ne dă”. Trebuie şi la nivel local să gândim o dezvoltare durabilă."
Şefa grupului de cercetări climatice de la ANM mai spune că în România vom mai asista la fenomene de genul tornadelor.
Acestea nu vor avea însă forţa celor din Statele Unite, de exemplu, mai spune Roxana Bojariu.
Directorul ANM, Ion Sandu, a atras atenţia că în România se vor înregistra, în următorii ani, "fenomene meteorologice tot mai frecvente şi mai violente", dar şi "precipitaţii de proporţii", de vină fiind "efectul de seră suprapus peste cauzele naturale ale încălzirii". şefa grupului de cercetări climatice de la ANM, Roxana Bojariu
Fenomenele meteo extreme tot mai frecvente şi mai violente, care se vor înregistra în următorii ani, nu trebuie puse numai