Durerea de cap constantă, însoţită de vărsături şi sensibilitate la lumină, manifestări clasice ale migrenei, poate apărea încă de la vârsta de 5 ani. Simptomele amintite pot trăda însă şi alte boli. Sursa: HEPTA
Durerile de cap reprezintă un motiv destul de frecvent de prezentare a copiilor la medic. Deşi mulţi părinţi intră în panică şi îşi imaginează că micuţul are probleme grave, medicii spun că de cele mai multe ori situaţia nu e îngrijorătoare.
În cazul în care e vorba de migrene moştenite genetic, acestea debutează în jurul vârstei de 5 ani sau chiar mai devreme şi pot evolua progresiv pe parcursul vieţii, atingând apogeul pe la 45 de ani. După această vârstă, apare "remisia spontană", adică boala dispare de la sine, fără o explicaţie clară.
Sunt însă şi situaţii rare în care durerile de cap pot ascunde boli ce necesită tratament în urgenţă, cum sunt meningitele.
Moştenită genetic şi imposibil de tratat
La copii şi tineri, ca şi la adulţi, migrena are o gamă variată de cauze, dar este inofensivă.
"Migrena juvenilă este moştenită genetic, însă nu se cunoaşte tipul de transmitere genetică, astfel că nu poate fi prevenită com plet, dar nici tratată, ci doar ameliorată", explică prof. dr. Constantin Popa, neurolog la Institutul de Boli Cerebrovasculare "Vlad Voiculescu", din Bucureşti.
Episoadele de migrenă pot fi declanşate de efort fizic sau de schimbările meteo bruşte. "Şi anumite alimente - ciocolată, nuci, brânză cu mucegai sau schimbarea ritmului de somn (de exemplu, somnul prelungit în zilele fără şcoală poate duce la "migrena de weekend") pot declanşa migrenele. Evitarea alimentelor amintite poate să ducă la scăderea frecvenţei episoadelor de migrenă", explică conf. dr. Dana Craiu, şefa Secţiei de Neurologie Pediatrică a Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia", din Bucur