Majoritatea contractelor de credit prevăd comisioane de administrare calculate la soldul creditului. Sunt însă bănci care calculează acest comision la valoarea iniţială a creditului, arată o analiză conso.ro. Astfel, se ajunge ca în ultimii ani de plată a creditului sau în caz de rambursare anticipată, comisionul de administrare să cântărească foarte mult în rata lunară. În prezent, printre băncile care calculează comisionul de administrare la valoarea iniţială a creditului se găsesc BCR, Citibank şi Raiffeisen Bank. La BCR, pentru creditul de nevoi personale în lei, clienţii trebuie să plătească un comision lunar de 0,35%, iar la Citibank, de 0,25%. Clienţii Raiffeisen Bank plătesc un comision lunar cuprins între 0,33% şi 0,49% din creditul iniţial, în funcţie de suma împrumutată.
Comisionul lunar ajunge să reprezinte mai mult decât dobânda
Aceste comisioane împovărează clienţii, mai ales în ultimii ani ai perioadei de rambursare. În ultimele rate lunare, comisionul de administrare ajunge să reprezinte cea mai mare parte a ratei - mult mai mult decât dobânda.
De exemplu, pentru un credit de 10.000 de lei, luat pe 5 ani, cu o dobândă de 10% şi un comision de administrare lunar de 0,35% (calculat la valoarea creditului), rata lunară se ridică la 247 lei.
În prima lună, dobânda este de 83 de lei, iar comisionul de administrare 35 de lei. În ultima rată, dobânda coboară la doar 1,76 lei, însă comisionul lunar rămâne neschimbat, la 35 lei.
Pot să apară abuzuri şi la rambursarea anticipată
Efectul de mai sus se poate accelera, în cazul în care clientul rambursează anticipat o parte din credit. Profitând de faptul că în contract se prevede faptul că acest comision se calculează la valoarea iniţială a creditului, unele bănci nu-l reduc nici atunci când se fac rambursări anticipate.
De exemplu, pentru acela