Castelul Corvinilor, deşi aflat încă în renovare, atrage zeci de mii de turişti anual, mai ales din Italia, Polonia, Spania, Franţa şi Germania. Sursa: REMUS SUCIU
Castelul Corvinilor, din Hunedoara, reuşeşte să facă faţă crizei datorită unicităţii sale, iar drept dovadă stă numărul turiştilor de anul acesta care este aproximativ egal cu cel din 2008 sau 2009. Mai puţini turişti din Ungaria Aproximativ 70% dintre turiştii care vizitează Castelul Corvinilor sunt străini.
Proporţia se menţine cu toate că numărul turiştilor din Ungaria este în scădere. Apar însă turişti străini din alte ţări. Angajaţii muzeului "Castelul Corvinilor" spun că anul acesta au observat mai mulţi turişti din Italia, Polonia, Spania, Statele Unite, Franţa, Germania şi Portugalia.
Mulţi dintre străinii care vin să vadă castelul sunt aduşi aici de prietenii lor din România. Este şi cazul italiencei Mariei Teresa Ferotti, care vrea să vadă toate monumentele medievale situate între Arad şi Sibiu.
"Am venit din Palermo, Sicilia. Avem şi noi, în Italia, destule monumente medievale, dar, cel puţin în ce priveşte castelele, acesta de la Hunedoara este cu totul diferit faţă de ce am văzut până acum", spune Maria Ferotti.
"Au venit la noi, în vizită, şi unul dintre primele lucruri pe care am dorit să li-l arătăm a fost castelul, pentru că este emblematic pentru toată Hunedoara", spune la rândul său Horia Stana, care şi-a adus în vizită la castel doi prieteni veniţi din Ploieşti.
Un brand în consolidare
Totuşi, lipsa banilor se simte şi în rândul turiştilor care ajung la Hunedoara pentru a vedea cel mai mare edificiu medieval cu dublă funcţionalitate, civilă şi militară, din România. Vânzările de suveniruri au scăzut în 2010 cu aproximativ 40%, după cum spune directorul Muzeului "Castelul Corvinilor", Nicolae Cerişer.