În volumul dedicat României din Ghidul National Geographic, distribuit vineri cu ziarul Adevărul, Sălajul ocupă două pagini. Judeţul nu a părut foarte atractiv din punct de vedere turistic pentru cei de la National Geographic, care au alocat mai puţin de două pagini obiectivelor de interes turistic din judeţul nostru.
Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Galeria de Artă „Ioan Sima“, Castelul Bathory din Şimleu, Biserica de lemn din Cehei, Biserica Refomată Maghiară din Uileacu Şimleului, cimitorul evreiesc din Cehu Silvaniei, Palatul Wesselenyi şi Grădina Botanică din Şimleu şi Castrul Roman de la Porolissum.
Acestea sunt, în viziunea celor de la National Geographic, cele mai importante obiective turistice ale Sălajului, reprezentate în ultimul volum al colecţiei de ghiduri de călătorie National Geographic, distribuite din martie şi până acum, în fiecare vineri, împreună cu ziarul Adevărul. Volumul este dedicat României şi prezintă date generale despre istoria, cultura, geografia şi chiar gastronomia ţării noastre. 200 de pagini sunt rezervate trecerii în revistă a principalelor obiective turistice, structurate pe regiuni geografice.
National Geographic reclamă lipsa indicatoarelor turistice de la Cehu
Sălajul este prezentat în cadrul secţiunii rezervate Podişului Silvaniei. Primul obiectiv descris este Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, despre care autorii volumului spun că „se găseşte într-o clădire din secolul XIX-lea cu o faţadă foarte frumoasă“.
Ghidul prezintă şi aspectele mai puţin măgulitoare ale Sălajului turistic: stadiul de ruină la care a ajuns Castelul Bathory din Şimleu sau dispariţia completă a castelului de secol XIV din Cehu Silvaniei, din care nu a mai rămas decât o fântână circulară din secolul al XVI-lea, aflată în centrul oraşului. Autorii mai remarcă, tot la Cehu, că nu există indicatoare pentru cim