Noua lege de promovare a energiei regenerabile a fost votată de Parlament fără o analiză asupra impactului în factura plătită de populaţie. Potrivit calculelor „Adevărul“, dacă anul viitor vor fi în funcţiune turbine eoliene cu o capacitate de 400 de MW, factura la energie a fiecărui român ar putea creşte cu circa 5%.
Cine aude de turbine eoliene se gândeşte la energie ieftină. Nimic mai fals. Chiar dacă vântul este gratis, producătorii de energie eoliană primesc stimulente de la stat, pentru că investiţiile sunt foarte mari. Însă aceste ajutoare sunt transferate în factura finală şi le plătim tot noi, consumatorii de energie.
Citeşte şi:
Prima pădure de turbine eoliene din România
Până în 2020, România s-a angajat în faţa Uniunii Europene ca 24% din consumul de energie să provină din surse regenerabile. Astfel că, încă din 2004, producătorii de energie verde primesc câte un certificat verde pentru fiecare MWh de energie livrată în sistem, certificat pe care îl vând pe o piaţă specializată, pentru a obţine un venit în plus faţă de preţul energiei.
Ce le dăm investitorilor
În luna iulie a acestui an, Parlamentul a modificat legislaţia, acordând mai multe stimulente producătorilor de energie regenerabilă. Spre exemplu, cei din domeniul eolian (sectorul unde vor merge 80% din investiţiile în energia verde), primesc două certificate verzi pentru un MWh până în 2017, după care un singur certificat.
Astfel că, la valoarea maximă de 55 de euro pentru un astfel de titlu, preţul energiei eoliene devine triplu faţă de energia clasică. Furnizorii sunt obligaţi să achiziţioneze un număr de certificate verzi care să echivaleze cu 8,3% din energia comercializată în acest an, această pondere urmând să crească la 20% în 2020, însă costurile sunt transferate în tariful final. Ţinta acestei scheme este atingerea unei ponderi a