¬"Barbati care urasc femeile" e traducerea titlului original al filmului si cartii, "Man som hatar kvinnor", desi mai cunoscuta e varianta engleza a titlului, "The Girl With a Dragon Tattoo". Daca literatii au gasit in trilogia lui Stig Larsson influente din toti marii autori de literatura politista, cel mai mare succes de casa din toate timpurile din cinematografele suedeze si daneze e, daca vreti, o combinatie europeana de "Se7en" si "Twin Peaks", care se urmareste cu sufletul la gura.
Dupa marele succes de casa al filmului in intreaga lume, succes care a vandut si mai bine cele trei romane postume ale lui Stieg Larsson (jurnalist suedez de stanga decedat in 2004, la 50 de ani, in urma unui infarct), Hollywoodul a devenit interesat de "Barbati care urasc femeile" si de posibilitatea acestuia de a scoate bani.
Un remake al filmului va fi in curand realizat de cine credeti? - David Fincher -, iar Brad Pitt, Johnny Depp si George Clooney au fost interesati de rolul principal masculin oferit pana la urma de cei de la Sony Pictures lui Daniel Craig, la sfarsitul lunii iulie.
Ca un remake al unui film european care a rupt gura lumii in 2009, formatat dupa reteta hollywoodiana, va depasi ca ecou originalul e foarte greu de crezut si suna chiar sinucigas. Filmul regizat de danezul Niels Arden Oplev e o intreprindere serioasa si profesionista, care pe durata a 152 de minute nu lasa sa se intrevada nicio o nota falsa, nicio rupere de ritm, ochi dus din scenariu sau derapaj regizoral.
Precis decupat, filmul ne scuteste de genericul amplu de inceput si ne introduce rapid in subiect. Un barbat in varsta, intr-un birou elegant si retro, deschide un plic in care se afla o floare presata. Barbatul se uita pe stampila, vede ca plicul a venit din Hong Kong si incepe sa planga.
In scena urmatoare, un cunoscut jurnalist, Mikael