Peste 500 de locuri în clasele a IX-a la liceele din judeţul Satu Mare au rămas neocupate. Liceul Forestier are cea mai mare lipsă de elevi din judeţ, 75, şi va desfiinţa două clase. Niciun liceu din Satu Mare nu a reuşit să îşi completeze toate clasele de a IX-a.
Numărul redus de elevi şi creşterea de la 28 la 30 a efectivului unei clase a făcut ca anul acesta liceele să se confrunte cu o situaţie fără precedent, fiind obligate să renunţe la unele clase. Şcolile au încercat să îşi asigure necesarul de elevi chiar şi prin anunţuri de mică publicitate. „Am fost luaţi prin surprindere anul acesta de numărul insuficient de elevi. De exemplu, la Secţia Mate-Info bilingv, la care anul trecut ultima medie a fost de mult peste 9, acum aveam doar 20 de elevi, astfel că am dat anunţuri la mica publicitate pentru a ne completa efectivul. Aveam nevoie de încă 10 elevi pentru clasă, dar au venit doar doi în urma anunţurilor“, spune Constantin Martin, directorul Colegiului Naţional „Ioan Slavici“, al treilea cel mai bun liceu din judeţul Satu Mare. Şi la Colegiul „Naţional Mihai Eminescu“, aflat pe locul I în topul celor mai bune şcoli din judeţ în privinţa rezultatelor obţinute la bacalaureat şi admitere, se înregistrează aceeaşi situaţie.
„Este o situaţie fără precedent. Dacă anul trecut la clasele care sunt în acum în deficit se intra cu minimum 9,70, acum se poate intra şi cu media 6“, spune Ioan Pop, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“.
„Am dat anunţuri la mica publicitate pentru a ne completa efectivul de elevi de clasa a IX-a“ Constantin Martin, directorul Colegiului Naţional „Ioan Slavici
Plata per capita
Nici liceele profesionale nu stau mai bine. Miza racolării elevilor este plata per capita, introdusă din acest an în sistemul de învăţământ, prin care şcolile primesc câte 3.400 de lei pe an pentru fiecare el