În Lăpuş s-a descoperit cea mai mare clădire din secolul al XIII- lea înainte de Hristos. În urma săpăturilor în necropola funerară de la Lăpuş, 30 de cercetători din străinătate şi din judeţ au descoperit cea mai mare construcţie din lemn din Transilvania, care datează din epoca bronzului.
Construcţia descoperită în necropola tumulară (funerară – n.r.) de la Lăpuş are o lungime de 25 metri şi o lăţime de 11 metri, iar potrivit cercetătorilor, aici se realizau ceremoniile de înmormântare şi ospeţele funerare.
Patru săptămâni de săpături
O echipă de cercetare formată din profesori de istorie şi arheologi din Munchen, Varşovia, cercetători şi studenţi din Germania, Polonia, Ucraina şi România, precum şi localnici din Lăpuşul Românesc, a început în urmă cu patru săptămâni săpăturile privind evidenţierea în necropola tumulară 26 a unei impunătoare construcţii din lemn. Acţiunea de cercetare face parte dintr-un proiect realizat în parteneriat de Muzeul de Istorie şi Arheologie din Baia Mare cu Universitatea Ludwig – Maximilians din München, care a început în urmă cu patru ani. „Anul trecut am reuşit să descoperim doar o mică parte din impunătoarea clădire, iar în urma celor patru săptămâni de săpături, am reuşit să scoatem la lumină întreaga construcţie”, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, dr. Carol Kacso, responsabilul şantierului de la Lăpuşul Românesc.
Fragmente de ceramică şi oase
Potrivit specialiştilor, pe lângă clădirea despre care se spune că ar fi cea mai mare astfel de construcţie din epoca bronzului din spaţiul carpatic cercetată până în prezent, care datează din secolul al XIII-lea înainte de Hristos, au mai fost găsite fragmente de ceramică şi oase de animale, despre care se presupune că au fost sacrificate pentru ospeţele funerare, precum şi pietre de râşniţă şi forme de turnat broz şi metale. Săpăturile au fos