Continuarea reformelor şi asigurarea unei politici fiscale prudente sunt esenţiale, le-a transmis politicienilor Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, prezent la concertul oferit duminică seara de BNR la Ateneul Român, cu ocazia sărbătoririi a 130 de ani de la constituire. În discursul lui Trichet nu a apărut însă nicio referire la adoptarea monedei unice europene, într-un moment în care la Bucureşti autorităţile vorbesc deschis despre necesitatea reconsiderării calendarului de adoptare a euro.
"Acesta nu poate fi sub nicio formă un moment pentru auto-mulţumire. Este esenţial ca România şi alte economii să continue foarte activ procesul de reformă şi să pună bazele unei dezvoltări macroeconomice durabile, inclusiv prin politici fiscale prudente, care sunt atât de importante pe termen mediu. Nu există substitut pentru politici economice prudente", a declarat Trichet, oaspetele de onoare la concertul oferit de BNR.
Derapajul fiscal reprezintă acum principalul impediment în calea adoptării euro, în condiţiile în care deficitul bugetar planificat pentru anul acesta este de 6,8%, faţă de un plafon de 3%, acceptat pentru ţările candidate.
"Corectarea erorilor de politică economică este, peste tot în lume, dureroasă, de multe ori greu de înţeles de către public şi inerent târzie. Dezvoltarea durabilă, sustenabilă a României depinde de coerenţa politicilor economice, iar strategia de adoptare a euro, în anii următori, poate fi catalizatorul care să asigure această coerenţă", a spus Isărescu în discursul care a deschis concertul de la Ateneu. Programul iniţial prevedea intrarea în anticamera zonei euro în 2012, pentru ca adoptarea monedei unice să aibă loc efectiv la 1 ianuarie 2015. Chiar şi Isărescu a admis însă recent necesitatea de a reevalua calendarul, în condiţiile î