"I s-au muiat oasele". Cam aşa zice poporul când o femeie trecută de 50 de ani, ba chiar şi un bărbat peste 65 de ani îşi fracturează grav piciorul sau mâna la cea mai banală căzătură în sufragerie.
Medicii spun vorbe ştiinţifice şi denumesc aceste fracturi anormal de serioase faţă de căzătura minoră "fracturi de osteoporoză". Acest proces se explică simplu prin pierderea de substanţă osoasă după o anumită vârstă. Osteoporoza se manifestă mai ales la femeile la menopauză, fiindcă lipsa hormonilor feminini duce la această fragilizare a oaselor.
Dar osteoporoza îşi mai face de cap şi la vertebrele coloanei. Se duce femeia în balcon şi vrea să ridice un borcan cu murături, moment în care simte că au străpuns-o zeci de cuţite în zona spatelui. Şi asta fiindcă s-a fisurat sau chiar s-a fracturat o vertebră. Şi asta tot din cauza osteoporozei.
Explică această fragilizare a scheletului doctorul Mihai Măgureanu, medic primar ortoped la Clinica de Ortopedie a Spitalului Colentina.
În os se desfăşoară un proces continuu de remaniere, de înnoire a substanţei osoase. În oase există un echilibru între osul ce se resoarbe, care moare, şi celulele noi, care se nasc prin depunerea de calciu pe structura osoasă. În os trebuie să existe mereu o densitate corespunzătoare, cam 10% din os se reînnoieşte.
Osul atinge la maturitate în jurul vârstei de 25-30 de ani. Această stare de maturitate se menţine încă zece ani. Prin îmbătrânirea oaselor moare mai mult os decât se naşte. Asta duce la osteoporoză, la pierderea de structură osoasă. Măsurarea densităţii osoase arată o deviere cu 2,5% faţă de valoarea normală. Osteodensitometria cea mai exactă se face prin metoda dexa.
FIRAV SAU PUTERNIC
Principala cauză de osteoporoză este menopauza. Scăderea şi apoi dispariţia hormonilor feminini, estrogenii, fragilizează o