Cota unică deja a început să îi dea bătăi de cap noului ministru de Finanţe. După ce a declarat pentru hotnews.ro că se lucrează pe mai multe variante de reducere a cotei unice, Gheorghe Ialomiţianu a precizat pentru EVZ că bugetul pe 2011 va fi alcătuit pornindu-se de la nivelul actual al cotei unice, de 16%, variantă confirmată şi de Dan Lazăr, consilierul premierului Emil Boc. Sursa: MediafaxSursa: Mediafax
1 /.
"Nu s-a discutat niciun scenariu de reducere a cotei unice, nu există nicio variantă de lucru. Noi elaborăm bugetul pentru anul 2011 pe baza legislației fiscale în vigoare'', a spus Ialomițianu, ceea ce înseamnă veniturile preconizate aferente unei cote de 16%, ne-a declarat ministrul.
Înainte, ministrul a fost citat de hotnews.ro că se lucrează pe mai multe variante, iar decizia finală va fi luată de comun acord cu FMI. Gheorghe Ialomiţianu ne-a precizat că cei de la hotnews.ro i-au interpretat declaraţia.
Dan Lazăr, consilier al premierului, spune că bugetul de stat pe 2011 a fost fundamentat pe actuala cotă unică, de 16%.
Ionuţ Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, apreciază că reducerea taxelor ar contribui la diminuarea veniturilor la bugetul de stat.
''În acest moment, nu avem un spațiu fiscal suficient pentru reducerea taxelor. Impactul imediat ar fi o reducere substanțială a veniturilor bugetare, într-un moment în care avem ca obiectiv reducerea deficitului bugetar'', a explicat Dumitru pentru EVZ.
Şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, după prima întârlnire cu noul ministru de finanţe, că principalele taxe ar trebui menţinute anul viitor la valorile actuale, însă politica fiscală face parte din atribuţiile Guvernului.
Patronatele merg mai departe şi spun însă că este necesară o reducere a impozitelor, pentru ca investitorii st