Muzeul Aviaţiei din Bucureşti, singura instituţie de acest gen din România, va ceda aproape jumătate din suprafaţa lui în favoarea unui cartier de blocuri ANL. Muzeul se află în Sectorul 2 şi este în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, prin Statul Major al Forţelor Aeriene. Ideea dezmembrării muzeului a fost elaborată de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, de ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea şi de primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu. Cei trei demnitari au lansat oficial, astăzi, proiectul “Ansamblului rezidenţial Dimitrie Pompei”.
Muzeul Aviaţiei s-a înfiinţat în anul 1990, iar din anul 2005 funcţionează în Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, Sector 2, pe o suprafaţă de circa 10 hectare. Pe acest teren a funcţionat începând din anul 1915 aerodromul Pipera, unul dintre cele mai vechi din sud-estul Europei, iar până în prezent a fost utilizat permanent de Armata Română.
Citeşte şi:
Dispută pentru terenuri între judeţele Brăila şi Galați
Elena Udrea vrea croaziere pe Dunăre şi turism gastronomic la Cetate
Actualul Muzeu al Aviaţiei a acumulat un patrimoniu ce include peste 100 de aeronave civile şi militare, staţii de radiolocaţie, tunuri şi rachete antiaeriene, acestea fiind grupate în 34 de colecţii cu peste 10 000 de repere, iar alte exponate sunt în curs de catalogare. Printre cele mai valoroase obiecte din patrimoniu se află arhiva Henri Coandă, formată din 80 de colete, doar parţial cercetată.
În ciuda protestelor publice, Guvernul a aprobat dezmembrarea muzeului
Conform planului de dezmembrare a nuzeului, aproape jumătate din suprafaţa lui, mai exact 4,53 hectare, a fost trecută din administrarea MApN în cea a Consiliului Local al Sectorului 2. Transferul terenului s-a realizat prin HG 714, aprobată de Guvern la data de 14 iulie 2010. HG 714 a fost emisă la solicitarea Consiliului Local al Sectorului 2, e