Zi de grevă şi de mobilizare naţională, marţi, în Franţa, împotriva reformei sistemului de pensii, care stârneşte mari nemulţumiri. În unele sectoare publice greva a început încă de luni seară. Marea mobilizare sindicalà de marţi are loc în contextul în care noua lege privind pensiile este prezentată în cadrul Adunării Naţionale.
Zi de grevă şi de mobilizare naţională, marţi, în Franţa, împotriva reformei sistemului de pensii, care stârneşte mari nemulţumiri. În unele sectoare publice greva a început încă de luni seară.
Marea mobilizare sindicalà de marţi are loc în contextul în care noua lege privind pensiile este prezentată în cadrul Adunării Naţionale. Legea prevede că francezii vor trebui să iasă ceva mai tîrziu la pensie, nu la 60 de ani ca pînă acum, ci la 62.
Potrivit sondajelor, 60 la sutã dintre francezi se opun acestei măsuri, iar 70 la sută sprijină mişcarea de marţi. Numeroase sectoare sunt afectate de grevă: transporturile, învăţămîntul, mediile de informare, alte sectoare publice.
De la începutul acestui an au mai avut loc două asemenea acţiuni de mobilizare, dar niciodată sindicatele nu au fost mai unite decît în prezent. Ele îl critică, printre altele, şi pe ministrul muncii, Eric Woerth, care s-a ocupat de această reformă, dar a fost implicat într-o serie de scandaluri de trafic de influenţă.
Această zi de mobilizare este considerată drept un test politic pentru preşedintele Nicolas Sarkozy şi primul ministrul François Fillon, a căror popularitate este în scădere în sondaje.
Sindicatele speră să mobilizeze marţi 2 milioane de persoane în cadrul unor manifestaţii, dintre care cea mai mare va avea loc la Paris, cu un cortegiu care va porni, în mod simbolic, din Piaţa Republicii, Place de la République, pînă la Piaţa Naţiunii, Place de la Nation. Ca să se ştie probabil, sau ca să se audă la Palatul Elysée că vocea naţi