Vechi de 135 de ani, Baroul Braşov a fost sărbătorit ieri de avocaţi, judecători şi procurori
În 1920, Consiliul dirigent „lansează în lucrare” Decretul regal nr. 2008, care 54 de ani mai târziu avea să devină Legea XXXIV din anul 1874 privind organizarea corpului de avocaţi din Ardeal şi părţile alipite Ungariei. Aceasta au reprezentat bazele înfiinţării barourilor de avocaţi, printre care cel din Braşov. Ele aveau rostul de „a ocroti autoritatea morală, a apăra drepturile şi a controla îndeplinătatea obligaţiunilor avocaţilor şi a-şi da avizul în tot ceea ce priveşte legiferarea reformelor cerute de împrejurări şi vremuri”. Ieri, la aniversarea avocaţilor au participat decanii baroului, o mică parte din avocaţi, dar şi procurori sau judecători.
Deşi nu este cunoscută exact data înfiinţării, Baroul Braşov a sărbătorit 135 de ani de existenţă. Teodor Moldovan, decanul Baroului, crede că este unul din cele mai vechi barouri din ţară, dacă nu chiar cel mai vechi. „În tot acest timp, activitatea baroului nu s-a schimbat. Există însă un volum mai mare de muncă, dar s-a schimbat şi calitatea avocaţilor, a actului de justiţie - eu zic în bine. Nu de multe ori, multe procese sunt strămutate din ţară sau de la Bucureşti la Braşov. Este meritul avocaţilor şi al instanţelor”, ne spune Teodor Moldovan, decanul Baorului.
Sistemul braşovean, unul din cele mai juste
Colaborarea cu ceilalţi jucători din sistem este una bună. „Din punct de vedere al pregătirii profesionale, avocaţii sunt la fel de bine pregătiţi ca odinioară. Există o diferenţă în modul în care îşi arată aceste cunoştinţe, din cauza ritmului alert în care trăim, al numărului mare de dosare, timpul acordat fiecărui dosar este mai mic. Cu greu vom mai întâlni pledoarii celebre aşa cum făceau marii avocaţi din perioada interbelică”, a declarat judecătorul Alina Mioc, de la Tribuna