În ultimul an şi jumătate, depozitele populaţiei au reuşit să recupereze un decalaj de aproape 3 miliarde de euro faţă de credite.
Economiile populaţiei au egalat, ca valoare totală, creditele bancare, iar persoanele fizice au toate şansele să revină în postura de creditori neţi ai sistemului bancar pentru prima dată în ultimii patru ani. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României aferente lunii iulie, valoarea totală a creditelor acordate populaţiei se ridica la 102,11 miliarde de lei, sumă egală cu cea a depozitelor constituite de persoanele fizice. Mai mult, raportul dintre creditele şi depozitele în lei a ajuns de 1 la 2 în favoarea economiilor. La nivelul lunii iulie, populaţia ţinea în bănci aproape 62 miliarde de lei, în timp ce soldul total al creditelor nu depăşea 37 miliarde de lei. Această evoluţie, consideră economiştii, este una normală în condiţiile amplificării crizei economice. Temerile românilor privind viitorul au generat o scădere cu peste 50% a cererii de credite în ultimul an de zile, dar au condus şi la o creştere semnificativă a depozitelor. Faţă de iulie 2009, volumul economiilor în valută a crescut cu peste 16%, iar cel al depozitelor în lei cu aproape 5%.
Înapoi în 2006
Populaţia nu a mai fost în postura de creditor net al sistemului bancar de la jumătatea anului 2006, adică de la începutul boom-ului împrumuturilor. De altfel, în ceea ce priveşte costurile împrumuturilor, situaţia din prezent poate fi uşor comparată cu cea din urmă cu patru ani. Potrivit datelor BNR, la nivelul lunii iunie a acestui an, dobânda medie la creditele în lei a fost de 15,88%, faţă de 15,32% în 2006, în timp ce împrumuturile în euro au putut fi contractate la o dobândă medie de 7,8%, faţă de 8,8% în 2006. În ceea ce priveşte depozitele, asemănările sunt chiar mai semnificative pentru că la economiile în lei dobânda medie este similară cu cea