Până acum o vreme oamenii ar fi vrut să-i vadă pe bancheri biciuţi în public, bătuţi cu pietre şi apoi spânzuraţi, dar deja nu mai au răbdare nici cu partea cu biciuirea şi vor să fie spânzuraţi imediat, descrie Andreas Treichl, CEO al Erste Group, în stilul său caracteristic, criza de imagine şi credibilitate cu care se confruntă profesia bancară la nivel internaţional.
"Cred că trebuie să ne gândim de ce suntem atât de blamaţi şi de ce oamenii vor să-i vadă pe bancheri suferind cu adevărat", a spus şeful Erste (grupul austriac care controlează BCR) la un seminar la care a participat alături de guvernatorii băncilor centrale din Austria şi Cehia.
El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de imaginea publică dezastruoasă pe care o au bancherii în ultima vreme şi a continuat să susţină că trebuie făcută diferenţierea între marile bănci de investiţii din SUA şi Marea Britanie - pe care le consideră principalele vinovate pentru criza de imagine a breslei - şi băncile care au rămas aproape de modelul de business clasic - atragere de depozite, acordare de credite.
În acest context, Treichl afirmă că abordarea din proiectul de regulament Basel III privind cerinţele de capital pentru bănci "este o greşeală mare" pentru că nu face distincţie între instituţiile financiare care se ocupă cu investiţii riscante şi cele care se concentrează pe economisirea normală.
"Cred că facem o greşeală mare cu Basel III pentru că nu distingem suficient între tipurile de business, între ceea ce fac băncile şi ceea ce ar trebui să facă. Băncile ar trebui să revină la afacerile normale: să atragă depozite şi să dea credite. Marile bănci din SUA şi Marea Britanie care câştigă mai mult din investment banking decât din retailul obişnuit nu au niciun interes ca regulile Basel III să trateze diferit vechile bănci