Invalidarea referendumului constituţional în R. Moldova ar putea fi privită ca un "triumf al democraţiei" şi "oferă speranţa că societatea moldoveană va scăpa definitiv de regimul politic falimentar de la Chişinău", susţine un expert rus.
Explicaţia pentru invalidarea referendumului este dată de faptul că organizatorii şi-au urmărit propria agendă, fără legătură cu misiunea de depăşire a crizei şi creare a unei guvernări stabile în Republica Moldova, consideră Petr Iskenderov, cercetător la Institutul pentru Studii Slave de la Academia rusă de Ştiinţe, într-un articol publicat în revista International Affairs.
Conducerea Alianţei pentru Integrare Europeană şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu au privit acest referendum ca pe un "prolog la implementarea programului lor mult mai ambiţios", continuă expertul rus.
El avertizează în legătură cu pericolul pe care l-ar presupune, potrivit acestuia, organizarea de alegeri prezidenţiale directe: ar putea face posibilă la nivel oficial evitarea dizolvării Parlamentului, "dominat de forţe prooccidentale".
Iskenderov susţine că nu reprezintă un secret faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană are nevoie de o mai mare autoritate prezidenţială pentru a continua proiectul de unire a Republicii Moldova cu România.
Guvernul moldovean va lua măsuri disperate pentru a se menţine la putere, măsuri care, aşa cum s-a văzut în aprilie 2009, pot fi ilicite şi pot duce chiar la vărsări de sânge, consideră analistul rus.