Mesajul are greutatea lui, deoarece la Bucureşti o remaniere a dus la schimbarea ministrului de Finanţe, ceea ce a produs îngrijorare de la Bruxelles la Washington. Reacţia pieţelor financiare a predat politicienilor două lecţii. Prima a fost aceea că ministrul Finanţelor este omul cheie din orice cabinet, cu atât mai mult cu cât schimbarea survine înainte ca ţara să aibă un buget pentru anul viitor. A doua lecţie este că, atunci când o ţară se află sub aparatura de resuscitare a economiei, manevrată de Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi de Uniunea Europeană, orice schimbare de guvern îngrijorează, deoarece consumă timp, iar ritmul în care faci reformele este un element esenţial pentru ca o economie să-şi revină din colaps.
Aniversarea a 130 de ani de existenţă a BNR poate fi un pretext minunat care să justifice, elegant, pentru calmarea pieţelor financiare internaţionale, prezenţa la Bucureşti a echipei de negociatori a FMI, însă coincidenţa şi febrilitatea agendei lui Jeffrey Franks arată clar că Fondul vrea să se asigure că noua echipă pune osul la treabă. Pe agenda noului ministru al Finanţelor se distinge prioritatea alcătuirii proiectului bugetului de stat pentru 2011, acompaniat de aceea a bugetelor pe următorii ani.
De altfel, Gheorghe Ialomiţianu a declarat pentru revista 22 că strategia bugetelor multianuale a fost transmisă deja ministerelor, pentru ca acestea să-şi formuleze propriile bugete de cheltuieli, finalizarea bugetelor multianuale fiind o chestiune care se va rezolva cu maximă urgenţă. Deocamdată, esenţial este faptul că strategia nu include modificări în fiscalitate, spune Ialomiţianu. Deci nu ne aşteptăm la majorarea impozitelor şi taxelor.
Nici în chestiunea taxării drepturilor de autor şi a convenţiilor civile nu se va modifica pragul actual, de 16,5%, susţine noul ministru al Finanţelor, care ne-a explicat că informa