Linia de credit de precauţie, un nou tip de facilitate pusă la dispoziţie de Fondul Monetar Internaţional (FMI) ţărilor cu probleme, ar fi "perfectă" pentru Ungaria, al cărei acord de finanţare cu instituţia internaţională expiră în octombrie, potrivit băncii americane de investiţii Morgan Stanley, scrie Bloomberg.
Această linie de credit, destinată naţiunilor care se confruntă cu "vulnerabilităţi moderate", a fost prezentată săptămâna trecută de către FMI cu scopul de a atrage mai multe ţări către programele sale de finanţare. Facilitatea vine "la pachet" cu verificări bianuale, în condiţiile în care pentru linia actuală de credit a Ungariei, în valoare de 20 mld. euro, la care participă şi FMI, monitorizările au loc trimestrial, potrivit Morgan Stanley.
Pe de altă parte, ministrul maghiar al economiei Gyorgy Matolcsy susţinea săptămâna trecută că Ungaria, primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care a obţinut un împrumut de la creditori internaţionali după izbucnirea crizei, nu are nevoie de un nou ajutor din partea FMI pentru că îşi poate finanţa deficitul bugetar pe cont propriu, apelând la pieţele de capital.
Ungaria vrea să-şi recapete "suveranitatea economică" şi nu intenţionează să negocieze politicile economice cu Fondul, a explicat şi premierul ungar Viktor Orban, după ce instituţia internaţională cu sediul la Washington a suspendat discuţiile de evaluare cu Ungaria în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul lui 2008. "Linia de credit de precauţie reprezintă o nouă centură de siguranţă pe care o considerăm gata să fie utilizată, în cazul în care Ungaria o va solicita", conform unui comunicat al Morgan Stanley. "FMI este în mod cert dornic să intervină şi să ţină în frâu situaţia, aşa cum a făcut-o şi în anii 2008 şi 2009. Nu avem dubii asupra faptului că atitudinea premierului