Bolnavii care apelează la Serviciile Spitalului Judeţean Târgu Jiu, cea mai importantă unitate spitalicească din Gorj, nu beneficiază de apă caldă. Unii medici spun că nici cu zece ani în urmă nu exista apă caldă.
La Spitalul Judeţean Târgu Jiu pacienţii internaţi nu au apă caldă şi nu îşi pot face baie decât la o oră fixă, stabilită de conducerea unităţii medicale. Cauza o constituie faptul că, din cele patru cazane ale centralei termice, mai funcţionează doar unul, astfel că apa caldă este furnizată conform unui program. Potrivit medicilor angajaţi în acest spital, apa caldă este furnizată în jurul prânzului, atunci când bolnavii iau masa şi personalul auxiliar este nevoit să spele vasele.
„Nu este apă caldă. Nici acum zece ani nu era. Nu a fost niciodată apă caldă nonstop. Există o oră la care vine apa caldă, în special când bolnavii iau masa şi este nevoie să fie curăţate vasele. Asta este situaţia. Nu avem ce să facem. Din păcate, aşa este prin multe spitale din România“, a spus medicul Camelia Roman, şefa Secţiei Maternitate.
„Măcar de trei ori pe zi de ar fi apă caldă“
Un spital ar trebui să aibă apă caldă nonstop, dar nu este cazul unităţilor medicale din judeţul Gorj. La Spitalul din Târgu Jiu, în ciuda faptului că este cea mai importantă unitate medicală din judeţ, apa caldă vine cu porţia.
„Într-un spital apa caldă nu ar trebui să lipsească. Măcar de trei ori pe zi de ar fi! Situaţia nu este nouă. Nu sunt bani, gigacaloria s-a scumpit, iar, din păcate, Casa Naţională nu plăteşte aşa cum ar trebui actul medical. ÎÎn Vest, o gastroscopie costă 400 de euro, iar în România - 24 de lei, adică vreo şase euro. Este normal să nu mai fie bani pentru investiţii. De ce nu se iau măsuri ca actul medical să fie plătit pe drept?“, a declarat doctorul Ion Gheorgiţoiu, medicul-şef al Secţiei Cardiologie.
Apă caldă