Acţionarii Fondului Proprietatea au scris ieri istorie, ziua de 6 septembrie urmând să rămână data la care Fondul Proprietatea, cea mai valoroasă companie din economie, a trecut din administrarea locală pe mâinile unui manager de renume internaţional-Franklin Templeton. De greutatea momentului sunt legate şi dividendele de 1,1 mld. lei - printre cele mai mari recompense plătite de o companie românească.
Convocaţi să aprobe numirea companiei britanice Franklin Templeton ca administrator unic al Fondului Proprietatea, peste 200 de acţionari, reprezentând peste 70% din drepturile de vot, au participat ieri la Adunarea Generală.
Prezenţa a fost un record comparativ cu alte adunări similare organizate de fond, iar cei veniţi aveau sentimentul că inevitabilul este pe cale să se producă. Nu doar numărul celor prezenţi a fost o premieră, ci şi calitatea celor prezenţi: foştii proprietari, oameni în vârstă, aproape că nu se mai vedeau printre costumele elegante ale brokerilor, avocaţilor, consultanţilor şi bancherilor veniţi fie să ia pulsul evenimentelor, fie să voteze în numele unor acţionari privaţi.
În minutele rămase până la ora 12.00, câţiva dintre acţionari îşi făceau calcule cu privire la preţul la care ar urma să vândă acţiunile fondului pe Bursă, luând listarea la Bursa de la Bucureşti drept o chestiune de timp.
"Sunt dispus să le vând atunci când ating un preţ pe Bursă de peste 5 lei", spune Silviu Mihărtescu, fost proprietar şi acum acţionar la fond cu 350.000 de acţiuni.
Cu jumătate de oră întârziere, cei peste 200 de acţionari reuşesc să intre în amfiteatrul aproape neîncăpător pentru a lua parte la ceea ce urma să fie "cea mai fericită AGA din istoria Fondului Proprietatea", aşa cum a apreciat Ionuţ Popescu, fostul director general al fondului. Votarea primului punct de pe ordinea de zi a început cu o atmosf