Preşedintele american Barack Obama a anunţat un nou plan de infrastructură în cadrul eforturilor de a relansa economia americană, care prevede investiţii de aproximativ 50 de miliarde de dolari în drumuri, căi ferate şi aeroporturi, precum şi înfiinţarea unei bănci pentru infrastructură.
Măsura intervine pe fondul semnalelor că economia americană întâmpină din nou probleme. Criticii au avertizat de mult timp că infrastructura americană este subfinanţată şi învechită.
Departamentul Muncii a anunţat vineri că economia americană a pierdut încă 54.000 de locuri de muncă, iar rata şomajului a crescut la 9,6%, de la 9,5% în iulie.
În următorii şase ani, vom reconstrui 150.000 de mile de drumuri - suficient pentru a încercui lumea de şase ori, a declarat Obama la un eveniment organizat la Milwaukee pentru a marca Ziua Muncii.
Vom construi şi întreţine 4.000 de mile de cale ferată - suficient pentru a se întinde de pe o coastă pe alta. Vom reface 150 de mile de piste şi vom implementa un sistem de control al traficului aerian de nouă generaţie, pentru a reduce timpul de călătorie şi întârzierile pentru americani - ceva cu care cred că ar putea fi de acord oameni din întreg spectrul politic, a declarat liderul de la Casa Albă.
Toate acestea nu numai că vor crea locuri de muncă acum, dar vor face ca economia noastră să funcţioneze mai bine pe termen lung, a adăugat el.
Obama a mai cerut să fie înfiinţată o bancă permanentă de infrastructură care să se concentreze pe finanţarea infrastructurii naţionale şi regionale.
Propunerile necesită aprobarea Congresului, care, potrivit analiştilor, nu va fi uşor de obţinut din cauza temerilor privind valoarea deficitului federal.
Liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat că planul "ar trebui privind cu un scepticism justificabil", pentru că ar putea creşte