Liderul Sinn Fein, aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze, dezvaluie, intr-un editorial publicat in presa britanica, faptul ca armistitiul oferit la sfarsitul saptamanii trecute, de catre gruparea separatista basca ETA, a survenit dupa ce au existat discutii intre cele doua grupari.
In timp ce guvernul spaniol a respins orice oferta a ETA si a lasat sa se inteleaga ca armistitiul a fost oferit pentru ca organizatia basca este prea slabita pentru a pune la cale noi atentate teroriste, Gerry Adams scrie, in The Guardian, ca, de fapt, oferta de pace a bascilor a fost rezultatul a luni intregi de negocieri cu ETA.
"Dialogul a inclus mai multi reprezentanti ai Sinn Fein, intre care si eu. Uneori, acestea s-au purtat in Belfast, alteori in Spania si, mai recent, cele doua delegatii s-au intalnit la Geneva", afirma Adams.
Liderul Sinn Fein mai afirma ca a sperat ca guvernul de la Madrid sa tina cont de oferta de armistitiu si sa o priveasca ca pe o sansa de a demara un proces de pace, asemanator celui realizat in Ulster.
BBC: organizatia separatista basca ETA anunta incetarea luptei armate (Video)
Editorialul semnat de Adams contrasteaza puternic cu reactia Guvernului de la Madrid. Dupa armistitiul oferit de ETA, in weekendul care a trecut, ministrul de Interne Alfredo Perez Rubalcaba a afirmat: "ETA omoara oameni ca sa-si impuna punctul de vedere, ceea ce inseamna ca nu poate exista un dialog".
In urma cu patru ani, guvernul lui Zapatero, care a acceptat armistitiul ETA, a demarat negocierile de pace, dar, dupa noua luni de liniste, o bomba aplasata pe aeroportul Barajas din Madrid a omorat doua persoane, iar armistitiul a incetat.
Liderul Sinn Fein, aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze, dezvaluie, intr-un editorial publicat in presa britanica, faptul ca armistitiul o