Gogosari traditionali
Timp de preparare:
o ora
Ingrediente:
3 kg de gogosari;
400 ml de otet;
1,2 l de apa;
2 linguri de sare rase;
2 linguri de miere;
4 linguri de ulei;
2 linguri de boabe de piper;
2 linguri de boabe de mustar;
8-10 foi de dafin;
300 g radacini de hrean
Mod de preparare:
Cureti gogosarii si ii tai in sferturi. Faci un bait din apa, otet, mirodenii, sare, miere si ulei pe care il pui pe foc. Cand clocoteste, oparesti o parte din gogosari, pentru 2 minute, cat sa-si schimbe culoarea. Dupa ce ii scoti, asteapta sa fiarba din nou baitul si pune un alt rand de gogosari. Acestia se scot pe rand intr-un lighean. Acum umpli cu gogosari "fierti" borcanele. Strecoara printre ei radacini de hrean, apoi toarna peste legume baitul dat in clocot. Sub borcan asaza un cutit de inox, pentru ca vasul sa reziste la temperatura ridicata. Lasa o jumatate de ora sa se raceasca, apoi acoperi borcanele cu celofan si elastic. Se pastreaza in camara.
Castraveciori bulgaresti
Timp de preparare: o ora si 30 de minute
Ingrediente:
6 kg de castraveciori;
500 gr zahar;
6-8 cepe rosii;
5-6 radacini de hrean;
5-6 morcovi;
o telina;
condimente pentru muraturi: piper boabe, mustar boabe, foi de dafin, cateva cuisoare, coriandru boabe;
sare grunjoasa;
un litru otet din vin.
Mod de preparare:
Castraveciorii se spala si se lasa o zi in apa. Apoi se pun in borcane, iar printre ei strecurati si cateva bastonase de hrean, morcov, telina si ceapa taiata inele. Se pun toate condimentele deasupra, se adauga o lingurita de sare grunjoasa si o lingurita de zahar, iar la borcanele de 2 litri se pun circa 200 ml de otet. Se completeaza cu apa pana sus, se amesteca, apoi se inchid etans borcanele si se fierb 30 de minute intr