Dacă pe moment s-au ales cu promisiunea că nu vor mai fi plimbaţi pe la ghişee ca să dea bani la stat, de anul viitor beneficiarii drepturilor de autor ar putea deveni privilegiaţii Ordonanţei 58. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Mai exact, potrivit variantei de lucru din laboratoarele ministerelor Finanţelor şi Muncii, aceştia ar putea rămâne cu o contribuţie de 16,5% la CAS, în vreme ce persoanele fizice autorizate sau cei încadraţi la capitolul profesii liberale ar putea ajunge la contribuţii duble faţă de cât sunt prevăzute în prezent.
Sarcină în Coaliţie
De altfel, noii miniştri ai finanţelor şi muncii, Gheorghe Ialomiţianu şi Ioan Botiş, au primit ieri, în şedinţa Coaliţiei, sarcina ca până în această seară să vină cu un plan concret pentru a rezolva problemele apărute odată cu ordonanţa drepturilor de autor.
Un lucru s-a stabilit însă: contribuţiile datorate de beneficiarii acestora să fie reţinute la sursă. De aici încolo, scenariile sunt deschise, urmând ca o primă decizie să se ia în şedinţa de mâine a Guvernului.
Astfel, o primă variantă luată în discuţie este ca Ordonanţa 58 să fie aplicabilă doar celor care primesc drepturi de autor. Celelate categorii - profesiuni liberale, PFA - ar putea fi excluse, revenindu-se la situaţia iniţială, adică, pe lângă impozitele curente, să plătească doar contribuţiile la Sănătate.
O altă variantă ar fi să se rezolve doar problema haosului birocratic , "hârţogăreala" urmând să se rezume la două formulare tipizate, care să fie puse la dispoziţie de ANAF, instituţie care să le direcţioneze ea către celelalte autorităţi competente.
Planuri pentru 2011
În ambele cazuri însă, guvernul ia în calcul o nouă reglementare pentru anul viitor.
Astfel, potrivit unui proiect de ordonanţă, lansat deja în dezbatere publică, persoanele cu veni