Construit în urmă cu 73 de ani, Sanatoriul TBC Moroieni va beneficia de finanţare de la Fondul Elveţian de Contrapartidă şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa, în vederea execuţiei lucrărilor de reabilitare termică a pavilionului central, structurat pe 8 nivele.
Practic, unitatea medicală, situată la 1000 de metri altitudine în Parcul Natural Bucegi, va avea la dispoziţie aproximativ 230.000 de euro, fără TVA, bani care să fie utilizaţi pentru: termoizolarea pereţilor exteriori şi a planşeului superior, modernizarea tâmplăriei şi a instalaţiei de încălzire, înlocuirea echipamentelor în centrala termică şi termoizolarea conductelor. “Consiliul Judeţean Dâmboviţa va pune la dispoziţie documentaţia tehnică de execuţie a lucrărilor şi va asigura eventualele lucrări conexe de consolidare şi reparaţii, astfel încât, la finalizarea lucrării, clădirea să fie funcţională. Administraţia judeţului va menţine imobilul în bune condiţii o perioadă de 15 ani după punerea în aplicare a proiectului”, declară Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Prima tomografie din ţară s-a efectuat la Sanatoriul TBC Moroieni
Sanatoriul TBC Moroieni funcţionează cu 225 de paturi, dintre care 130 sunt amplasate în pavilionul central. Ajung aici bolnavi de tuberculoză din toată ţara, nu doar din judeţul Dâmboviţa. Istoria acestei unităţi medicale este una impresionantă. La Sanatoriu TBC Moroieni s-au efectuat prima tomografie clasică din ţară şi prima branhoscopie. Tot aici, s-au inovat şi perfecţionat multe tehnici de chirurgie toracică. În momentul de faţă, spitalul dispune de laborator de analize medicale, serviciu radiologic, serviciu explorări funcţionale, compartiment de prevenire şi control al infecţiilor nozocomiale, farmacie.