Acum 68 de milioane de ani, Transilvania avea clima subtropicală, podişul era acoperit cu apă şi Carpaţii erau în formare. Balaurul Bondoc, pterozaurul gigant şi vertebra de sauropod descoperite la Sebeş dovedesc că pe aceste tărâmuri au trăit şi dinozauri giganţi.
Numele Balaurului Bondoc a făcut înconjorul lumii după ce presa internaţională a publicat articole despre dinozaurul carnivor ale cărui oase au fost descoperite în Transilvania, la Sebeş. Tot în Ardeal au fost descoperite în ultima perioadă oseminte ale unui monstru zburător ale cărui aripi întinse măsurau 16 metri. Cea mai recentă descoperire din judeţul Alba este, însă, vertebra unui sauropod lung de 20 de metri, unul dintre giganţii lumii dinozaurilor.
Acest „titan“ era un ierbivor cu trup uriaş şi cap mic, cu gâtul şi coada foarte lungi. „Sauropodul cât şi pterozaurul gigant din Sebeş sunt dovada faptului că în această parte a Europei nu trăiau doar animale pitice, aşa cum se presupunea“, spune Matei Vremir, paleontologul clujean care a descoperit, împreună cu Zoltan Csiki de la Bucureşti, sauropodul. Confirmarea şi catalogarea fosilei va fi obţinută în noiembrie după ce osul va fi comparat de specialişti cu cele ale tuturor tipurilor de sauropozi existente.
Cum arăta Ardealul lor
La acea vreme Transilvania era aşezată altfel, rotită cam la 90 de grade în sens invers acelor de ceasornic, iar Haţegul era mai la est decât Alba. Podişul era aproape în întregime acoperit cu apă, partea de uscat fiind înţesată de râuri, iar clima subtropicală. Tocmai se năşteau Carpaţii. Bondocul vâna ierbivori pitici, iar cerul era stăpânit de o fiară care îşi survola prada nestingherită.
„Pterozaurul gigant descoperit la Sebeş are cam 68 de milioane de ani. Era înalt cam cât două etaje, mai mare decât o girafă, cu capul de vreo doi-trei metri. La dimensiunile lui nu era am