DTZ: Doar 1% din spaţiile de birouri închiriate de firme în T2 au fost pentru extindere
Aproape 90% din tranzacţii s-au referit la relocări
Firmele româneşti nu mai caută să se extindă, infinit mai puţine vor acest lucru, decât în perioada de glorie, iar cele care mai caută un spaţiu de birou este pentru a se reloca în spaţii mult mai convenabile din punct de vedere financiar, tocmai la asta se referă şi relocarea în zilele noastre. Astfel, suprafaţa spaţiilor de birouri închiriată de companii în vederea extinderii activităţii a reprezentat doar 1% din totalul ariei tranzacţionate în al doilea trimestru. În acelaşi timp, relocările au cumulat aproape 90% din total, potrivit unui studiu de piaţă realizat de servicii imobiliare DTZ Echinox.
În comparaţie cu primele trei luni ale acestui an, livrările din intervalul ce i-a urmat au înregistrat o scădere de 23%. Aceeaşi tendinţă a fost urmată şi de suprafaţa net închiriată (reprezentată prin tranzacţii de tip relocări, extinderi, subînchirieri şi preînchirieri), aceasta cumulând aproximativ 38.500 metri pătraţi în perioada martie-iunie 2010, după o scădere de 14% comparativ cu trimestrul precedent, se arată într-un comunicat al DTZ Echinox.
Din totalul net închiriat în perioada aprilie - iunie 2010, 89% au reprezentat tranzacţiile tip relocări, 6% preînchirierile, 4% tranzacţiile de subînchiriere, iar 1% extinderi.
Aproximativ 50% din tranzacţiile de închiriere din trimestrul al doilea au vizat relocări în zona centrală a Bucureştiului, în aceeaşi perioadă cererea de spaţii de birouri în zona de nord cumulând 28%.
La sfârşitul trimestrului doi, piaţa spaţiilor de birouri din Capitală cumula un stoc total de circa 1,64 milioane metri pătraţi închiriabili, aproximativ 53.000 metri pătraţi reprezentând spaţiile noi livrate în perioada aprilie - iunie 2010 cu o pondere de peste