Preşedintele Traian Băsescu a confirmat ieri ceea ce a scris Ziarul Financiar: un nou acord de împrumut cu FMI; În pofida promisiunilor Guvernului şi ale BNR că sunt bani pentru rambursarea creditului enorm de 20 mld. euro, parafat în martie 2009, datoriile făcute nu pot fi plătite decât prin alte datorii.
Preşedintele României Traian Băsescu a anunţat ieri la începutul unei discuţii cu Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI pentru România, că în luna octombrie va fi discutată continuarea acordului cu Fondul.
Încă nu este clar care va fi tipul noului acord, adică dacă vom continua să luăm bani de la Fond sau va fi doar un acord preventiv, adică un acord care nu presupune tragerea banilor, ci doar o garanţie că statul îi poate împrumuta dacă este nevoie. Oricum, aceasta înseamnă că statul român intră în spirala datoriilor achitate din alte datorii, ceea ce este cea mai uşoară cale pentru un stat să devină dependent de datoria externă şi să nu-şi mai găsească drumul spre dezvoltare. Situaţia este mult mai rea decât cea prezentată de Guvern şi Banca Naţională în martie 2009, când au anunţat peste noapte un împrumut de 20 de miliarde de euro, cel mai mare din istoria României şi cât jumătate din bugetul ţării şi arată eşecul administrării finanţelor ţării.
"De această dată vă aflaţi în România doar pentru a celebra aniversarea Băncii Naţionale a României. Mă bucur să vă văd din nou. Mă uit spre vizita din octombrie, când nu va fi o sărbătoare, ci o evaluare a dificultăţilor pe care le întâmpinăm", a spus Băsescu la începutul întrevederii cu Jeffrey Franks.
Propunerea preşedintelui către reprezentantul FMI a fost ca, la momentul vizitei din octombrie, să fie luat în considerare viitorul acord dintre România şi FMI: "Să vedem dacă soluţia corectă este extinderea acordului existent sau să avem un acord preventiv - acesta este mesajul m