Multiplele arestări ale şefilor structurilor politice şi militare ale organizaţiei teroriste basce au făcut ca la conducerea ETA să ajungă, pentru prima oară în istorie, o femeie, Iratxe Sorzobal Diaz (39 de ani).
Necesitatea obligă. Pentru prima oară o femeie acumulează toată puterea în ETA. Arestările succesive ale şefilor politici şi militari ai bandei teroriste au dus-o în fruntea puterii politice şi militare a ETA pe Iratxe Sorzabal Diaz, 39 de ani, terorista veterană a grupării basce, scrie 20 minutos.
Citeşte şi:
"Dacă liderul ETA a ajuns să fure maşini, înseamnă că organizaţia e foarte slăbită"
Se apropie sfârşitul? Un an fără asasinate şi atentate ale ETA
Diaz a intrat în ETA la începutul anilor 90. Ca membru al comandoului Ibarla, femeia a participat la trei asasinate între 1994 şi 1997. Înainte de căderea şefilor grupării, a fost responsabilă de Alboka, "aparatul" ETA care controlează prizonierii organizaţiei.
Ministerul de Interne a făcut publică ultima sa fotografie. Datează din ianuarie 2009. A fost găsită pe un notebook ascuns într-o scorbură. Sorzabal ar fi ascuns calculatorul acolo după ce a suferit un accident de maşină, când călătorea cu Iurgi Mendinueta, un alt membru ETA, în maşină. Între timp, Mendinueta a fost arestat, dar informaţia îi face pe poliţiştii spanioli să suspecteze că Iratxe a născut un copil.
Împreuna cu ea, serviciile antiteroriste situează în aparatele politice, militare şi logistice ale ETA pe următorii lideri: Mikel Oroz, Alejandro Zobaran, Ignacio Lerin, David Pla (numărul 2 al aparatului politic) şi Izaskun Lesaca. Se crede că aceasta, ultima, altă femeie, este şefă peste comandouri. Poliţia ştie că aceasta a fost în mai în Hendaya, la o întâlnire cu Juan Carlos Iriarte, alt membru ETA arestat între timp.
Totodată, un rol important în aparatul politic al ETA îl mai au Egoitz Urr