Ca să economisească bani, românii au stat la hotel în sejururi scurte şi au preferat să mănânce la terase ieftine şi de la supermarket. Cel mai slab sezon din ultimii zece ani, cu turişti puţini şi scumpi la pungă, veniţi în sejururi scurte mai ales la sfârşit de săptămână - aşa descriu hotelierii sezonul estival de anul acesta. Sursa: CODRIN PRISECARU
După două luni de vară cu vreme capricioasă, când în spaţiile de cazare bătea vântul în ciuda ofertelor speciale, turiştii au regăsit drumul spre mare.
Speranţele hotelierilor că vor reuşi să recupereze din timpul pierdut s-au năruit însă destul de rapid: turiştii veneau în special de vineri până duminică, şi cei mai mulţi consumau în restaurant doar micul dejun. Prin urmare, unii proprietari de hoteluri se gândesc să majoreze preţurile pentru pachetele care includ numai o masă pe zi.
Gunoaie şi maidanezi, la fel ca anii trecuţi
Şi-au propus să-şi diversifice serviciile, să concureze cu bulgarii şi să facă litoralul mai atractiv. Nici autorităţile şi nici lucrătorii din turism n-au reuşit însă să-i convingă pe români să-şi cheltuiască banii la mare.
Curăţenia, problema câinilor vagabonzi şi a locurilor de parcare la sfârşit de săptămână au fost la fel de grave ca anii trecuţi.
O tentativă de schimbare a venit din mediul privat - unii hotelieri au scăzut tarifele, au organizat locuri de joacă pentru copii şi au amenajat plajele concesionate. Cu toate acestea, turiştii s-au plâns de preţurile exagerate, dar şi de gunoiul care stăpânea litoralul la fiecare pas.
S-a mâncat în camerăşi mai puţin în restaurante
În lipsă de bani, turistul român de la mare a renunţat în mare parte la restaurante şi la cârciumi şi a optat pentru "împinge tava" sau pentru mâncarea cumpărată de la supermarket, ca în anii ’90.
"Circa 70% dintre